AOT

AUTOBUS AOT 5

Autobus AOT 5 is een bus die zowel voor lijndienstvervoer als toervervoer gebruikt werd.

Bus AOT 5 lijkt een toerbus, maar is ook geschikt voor openbaar vervoer. De filmkast aan de voorzijde toont de bestemmingen, die de bus op Texel kon aandoen.
De bus is afkomstig van Texel en gebouwd in 1966 voor de TESO. De TESO onderhield vanaf 1942 vanuit alle plaatsen op Texel busdiensten naar de veerhaven op Oude Schild. Vanaf 1962 reden de bussen naar de nieuwe veerhaven ’t Horntje, aan de zuidpunt van Texel. De busdiensten reden in aansluiting op de veerboot van en naar Den Helder. In 1971 werd de busdienst ondergebracht in een aparte maatschappij AOT, die in 1989 werd overgenomen door de NZH.
In 1966 schafte de TESO twee identieke bussen aan (nrs. 2 en 5), die zowel in de toer als voor het openbaar vervoer dienst konden doen. De voor- en achterdeur zorgden bij de haltes voor vlot in- en uitstappen. Werd de bus voor de toer ingezet, werd voor de reisleider een stoel naast de chauffeur gemonteerd (de bussen hadden geen betaaltafel). Tot in de tachtiger jaren reden de bussen op Texel. Bus nr. 2 werd verkocht, bus nr. 5 bleef op Texel. In 1994 kocht het NZH museum bus 5. Bij de restauratie kreeg de bus de oorspronkelijke kleur van de bussen uit de jaren vijftig.


Afkortingen

  AOT     Autobus Onderneming Texel
TESO     Texels Eigen Stoomboot Onderneming
  NZH     Noord-Zuid-Hollandse Vervoer Maatschappij

Technische data

Lengte 11,77 meter
Breedte 2.48 meter
Hoogte 3.10 meter
Wielbasis 6.05 meter
Ledig gewicht 9810 kg
Aantal zitplaatsen 52
Aantal staanplaatsen geen
Type  BOVA MB200D060
Motor DAF/Leyland, 180
Carrosserie BOVA (toerbus)
Kenteken AB-46-41
Bouwjaar  1966
Wagenparknummer 5
Bijzonderheid Oorspronkelijk eigendom van de TESO, overgegaan naar de AOT
Eigenaar NZH Vervoer Museum