Eagle

hoodfotoklein

P1250994

P1250991

AUTOBUS EAGLE 118
Om Amerikaanse toeristen door Europa te vervoeren werden in 1966 luxe toerbussen gekocht.
Door de vorm en de kleur in combinatie met toepassing van de aluminium zijflanken, de achterin geplaatste GMC-motor en het luxe interieur wijkt deze bus sterk af van wat de NZH in de jaren zestig aanschafte. Dat klopt: de bus is ontworpen als toerbus en is van Amerikaans – Belgische makelij.

Euro Transport Nederland, een samenwerking van NZH en Eurotransports S.A. in Luxemburg, kocht in 1966 bij Bus & Car in Brugge 16 Eagle-bussen om Amerikaanse toeristen door Europa te vervoeren. In 1972 eindigde het project, mede omdat de bussen niet voldeden.
8 Bussen werden aan Traen in Brugge (Belgiƫ) verkocht. De overige 8 bussen werden door de NZH ingezet op de NS-busdienst van Amsterdam naar Den Haag, later lijn 89. In 1976 werden ook deze bussen verkocht naar Brugge.

Museumbus 118 is identiek aan de 16 bussen waarmee de NZH heeft gereden, maar heeft geen deel uitgemaakt van de NZH-vloot. De bus is in 2000 in het land van zijn oorsprong, Belgiƫ, gevonden. En door het museum gekocht vanwege de bijzondere episode die de bus in de toergeschiedenis van de NZH vertegenwoordigt.

 

aeagle spec