Dwarsliggers………en mooie plannen

Bij de trambaan werden destijds dwarsliggers gebruikt om de rails aan te bevestigen en lagen daarom haaks op de baan. Dwarsliggers is ook een term voor mensen en situaties die niet in de pas lopen met het normale patroon. De laatste betekenis is gebruikt om een volgende wisseltentoonstelling in het NZH Vervoer Museum samen te stellen, die vanaf 19 mei 2018 te zien zal zijn.

In deze tentoonstelling wordt een andere kant van het bedrijf (en haar voorgangers) belicht, want niet altijd ging het goed . Zo kwamen er zowel bij de tram als bij de bus ongevallen voor. Trams ontspoorden ook wel eens door diverse oorzaken. Daarnaast verstoorden weersinvloeden het vervoer van passagiers. Sloop komt ook aan de orde, zowel van trambanen, trams en bussen. Het bedrijf werd in het verleden een aantal malen getroffen door branden, daarvan zijn enkele voorbeelden te zien.

Plannen zijn er altijd gemaakt. Een aantal zijn met meer of minder geluk uitgevoerd. Er waren eveneens diverse waarin veel energie is gestoken, maar niet opleverden wat de plannenmakers voor ogen hadden.

Al deze onderwerpen komen in honderd foto’s en een maquette aan de orde in de nieuwe wisseltentoonstelling “Dwarsliggers…..en mooie plannen”.
Vanaf 19 mei 2018 is deze tentoonstelling op vrijdag en zaterdag tot eind november te bekijken in het NZH Vervoer Museum, A. Hofmanweg 35, 2031 BH HAARLEM.